E vitamini, yağda çözünen bir vitamindir ve birçok gıdada (bitkisel yağlar, tahıllar, et, kümes hayvanları, yumurta, meyveler, sebzeler ve buğday tohumu yağı gibi) bulunur. E Vitamini, nadir görülen ancak belirli genetik bozuklukları olan kişilerde ve çok düşük kilolu prematüre bebeklerde görülebilen E vitamini eksikliğinin tedavisinde kullanılır. E Vitamini birçok başka koşul için de kullanılır. Bu metinde e vitamininin nelerde olduğunu ve ne işe yaradığını açıklayacağız.
E Vitamini Nelerde Var?
E vitamini bitki bazlı yağlarda, kuruyemişlerde, tohumlarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunur. Bunlar arasında; buğday tohumu yağı, ayçiçeği, aspir ve soya fasulyesi yağı, ay çekirdeği, badem, fıstık, fıstık ezmesi, pancar yeşillikleri, kara lahana, ıspanak, kabak, kırmızı dolmalık biber, kuşkonmaz, mango ve avokado yer alır.
Aşağıdaki yiyecekler iyi birer vitamin E kaynaklarıdır:
- kavrulmuş ayçekirdeği (7,4 mg)
- fındık (4.3 mg)
- kavrulmuş fıstık (2,2 mg)
- kavrulmuş badem (6,8 mg)
- haşlanmış ıspanak (1,9 mg)
- brokoli(1,2 mg)
- orta boy kivi (1,1 mg)
- 1 orta boy domates (0.7 mg)
E Vitamini Ne İşe Yarar?
Vitamin E çeşitli yiyeceklerde ve takviyelerde bulunduğundan eksikliği nadirdir. Sindirim bozuklukları olan veya yağı düzgün emmeyen kişilerde (örneğin, pankreatit, kistik fibroz, çölyak hastalığı) E vitamini eksikliği gelişebilir. Aşağıdakiler bir eksikliğin yaygın belirtileridir:
- Retinopati (görmeyi bozabilecek gözlerin retinasında hasar)
- Periferik nöropati (genellikle ellerde veya ayaklarda periferik sinirlerde hasar, güçsüzlüğe veya ağrıya neden olur)
- Ataksi (vücut hareketlerinin kontrolünün kaybedilmesi)
- Azalmış bağışıklık fonksiyonu
E vitamininin ne işe yaradığının pek çok cevabı vardır. E vitamini görme, üreme ve kanınızın, beyninizin ve cildinizin sağlığı için önemli olan bir besindir. E vitamini ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerin - vücudunuz yiyecekleri parçaladığında veya tütün dumanı ve radyasyona maruz kaldığında üretilen moleküllerin - etkilerine karşı koruyabilecek maddelerdir ve kalp hastalığı, kanser ve diğer hastalıklarda da rol oynayabilir. Antioksidan özellikleri için E vitamini alırsanız, takviyenin gıdalardaki doğal olarak oluşan antioksidanlarla aynı faydaları sağlamayabileceğini unutmamanız önemlidir.
E Vitamininin Yüzdeki Faydaları
E vitaminini yüzde kullanmanın farklı faydaları olabilir. Cildinizdeki koyu lekeler, hormonlar veya diğer nedenlerle tetiklenen çok fazla pigmentten (melanin) kaynaklanabilir. E vitamini kullanımı ise bu durumlar karşısında etkili olabilmektedir. Araştırmalar, hiperpigmentasyonun topikal E vitamini yağı kullanılarak yalnızca orta derecede etkilenebileceğini göstermektedir. Hiperpigmentasyonu tedavi etmek için E vitamini ile C vitamini kombine olarak kullanılabilir. E vitamini vücuttaki antioksidan miktarını artırdığından cildin yumuşaklığı, gençliği ve dinamikliğini korumasını da sağlar. Özellikle yaşla birlikte vücutta azalan antioksidan miktarı, vitamin E takviyesi ile telafi edilebilir.
Topikal E vitamini yağı çatlamış, kuru dudakları rahatlatmak için kullanılabilir. E vitamini hücre yenilenmesini ve yenilenmesini desteklediği için kuru dudaklarda kullanılması yeni hücreleri daha hızlı yüzeye çıkarır. E vitamini yağının kalın ve yağlı kıvamı daha fazla tahrişi önleyebilir.
E vitamininin çeşitli faydaları olduğu için eksikliği durumunda takviye kullanmak önemlidir. E vitamini, birçok organın iyi işlev görmesini sağlar. Aynı zamanda bir antioksidandır yani hastalık ve yaşlanma gibi hücrelere zarar veren durumları yavaşlatır. Ağızdan E vitamini alarak tüm bu faydaları tecrübe etmeniz mümkündür. Ayrıca belli hastalıklardan da korunabilirsiniz. E vitamini takviyesine Nutraxin sayesinde ulaşabilir ve eksikliğinde ortaya çıkabilecek ciddi durumlardan korunabilirsiniz. Nutraxin Vitamin E ile sağlığınızı koruyabilirsiniz.