Hızlı tüketim çağı dolayısıyla kişiler yorgunluk ve halsizlikle başa çıkabilmek adına vitamin tüketimine eğildiler. Özellikle suda çözünen vitaminler oldukça tercih edilenler arasında. B ve C vitaminleri suda çözünen vitaminler grubunda. Peki, hangi vitaminler suda çözünürler? Birlikte inceleyelim.
Tiamin (B1 Vitamini)
B1 vitamini sinir sistemimizi etkileyen vitamindir. Sinir sisteminin tek kaynağı olan şekerin metabolize edilmesini sağlar. Aynı zamanda sindirim sistemi ve iştah üzerinde de etkisi bulunur. Büyüme, üreme, kan üretimi gibi konularda da yardımcıdır. B1 vitamini suda eritildiği için vücutta depo edilemez ve idrarla atılır. Bu nedenle günlük tüketilmesi gerekir. B1 vitamini; kepekli ekmek, sakatat, et, yeşillikler, balık ve kuru yemişlerde bulunur.
Riboflavin (B2 Vitamini)
B2, çok sayıda enzimin çalışmasında kullanılan önemli bir vitamindir. Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Proteinlerin metabolize edilmesini sağlar ve vücut derisini korur. B2 vitamini; süt, karaciğer, kuru fasulye, balık ve yumurtada bulunur.
Niasin (B3 Vitamini)
B3 vitamini, kaslara giden kan akışında etkilidir. Çok sayıda enzimin çalışmasını sağlar. Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasında oldukça etkilidir. Kan damarlarını genişletir ve kan kolesterolünü düşürür. B3 vitamini; et, işlenmemiş kabuklu tahıllar, süt, yapraklı sebzeler, şeftali, mantar, muz ve patates gibi gıdalarda bulunur.
Pantotenikasit (B5 Vitamini)
B5 vitamini, karbonhidratların glukoza dönüşmesinde ve yağların oksidasyonunda etkilidir. Akne sorunları ve yaraların iyileşmesinde yardımcıdır. Alyuvar üretimini destekler ve vücudun antikor üretimini arttırır. Diğer vitaminler ile birlikte enerji üretiminde rol oynar. Karaciğer, böbrek ve yumurtada bulunur.
Pridoksin (B6 Vitamini)
Protein sentezlenmesinde etkili bir vitamindir. Aminoasitlerin bağırsaklardan emilerek kana karışması ve buradan hücrelere geçerek kaslara yönelmesini sağlar. B6 vitamini; karaciğer, böbrek, balık, kırmızı et, tavuk, süt, yumurta, yapraklı sebzeler ve kabuklu yemişlerde bulunur.
Folik Asit - Folasin (B9 Vitamini)
Folik asit olarak B9 vitamini, hücre çoğalmasında etkilidir. Bu özelliğinden dolayı vücudun çoğu hareketini etkiler. Ölen ve bu döngüde yenilenmesi gereken hücrelerin yeniden yapılmasını sağlar. Sinir sistemine ve büyümeye karşı etkilidir. Kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkileri bulunur. B9 vitamini; yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, baklagiller ve yumurta sarısı gibi gıdalarda bulunur.