D3 vitamini, özellikle çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. D3 vitamini eksikliği ise hem yetişkinlerde hem de çocuklarda birçok sağlık problemine yol açabilir. İşte bu yüzden D vitamini değerinin istenilen düzeyde olması gerekmektedir.
D2 ve D3 olarak iki çeşidi bulunan D vitamini, kalsiyum emilimini kolaylaştıran bir hormondur ve dünya üzerinde eksikliği yaygın olan vitamindir. Aslında kalsiyum emilimini kolaylaştıran bir hormon olan D vitamini dünyada eksikliği en sık görülen vitamindir. Temel olarak aldığımız yoğurt, süt, balık yağı gibi hayvansal gıdalarda ve mantar, portakal suyu gibi bitkisel gıdalarda bulunur. D3 vitamini vücut için daha önemli bir vitamin türü olduğu için D3 eksikliği gibi durumlarda takviye olarak D3 içeren gıdalar ve destekleyici ürünler alınabilir. D3 vitamini eksikliğinde, çocuk yaşlarda büyümenin gerilemesi, ileriki yaşlarda ise kemik erimesi durumları gerçekleşebilir. Kas sisteminin sağlıklı çalışabilmesi adına D3 içeren gıdalar tüketmeye özen göstermeliyiz.
D3 Eksikliğini Nasıl Anlarız?
D3 vitamini, D vitamini grubu içerisinde vücudumuza olan etkisini daha çok gösteren bir vitamin türüdür. Eksikliği çok çabuk ve kolayca fark edilebilecek bir vitamin olan D3, eksikliği durumunda şu şekilde belirtiler gösterebilir;
- Sürekli gelen yorgunluk hissi ve hareket etme güçlüğü,
- Yürümekte zorlanma durumları,
- Diş yapılarının bozulması ve dişlerde oluşan sızlama, ağrı durumları,
- Kaslarda oluşan sürekli yorgunluk ve güçsüzlük,
- Ani ruh hali değişimi ve depresyon,
- Zayıf bağışıklık sistemi,
- Kemik ve eklemlerde oluşan yoğun ağrılar,
- Raşitizm ve osteoporoz hastalıklarının baş göstermesi,
- Büyüme ve gelişim geriliği.
Hangi Gıdalar D3 Vitamini İçerir?
D vitamini için çok uzaklara bakmanıza gerek yok. En doğal yolla, her gün zahmetsiz bir şekilde D vitamini alabilirsiniz, hatta bunu her gün kullanılan bir ilaç gibi düşünmeyin. Siz unutsanız bile vücudunuz kendiliğinden alır bu vitamini. Nasıl mı? Her gün altında dolaştığımız güneş sayesinde tabii ki. 20-30 dakika boyunca güneş ışığına maruz kalmamız ve bunun yanında her gün süt, yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı gibi süt ve süt ürünleri, Balık ve balık yağı, yumurta sarısı, patates, mantar gibi et ve sebze ürünleri gibi D vitamini için başvurabileceğiniz gıdalardan birkaç tanesini yerseniz D vitamini eksikliği sorununu önlemeniz mümkündür. Bunların dışında D2 ve D3 eksikliği çeken insanlar için doktorlar, D3 vitamini takviyesi gerektiğini belirtiyorlar.