• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Probiyotik Nedir? Nelerde Bulunur?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Nelerde Bulunur?

Probiyotik nedir sorusuna verilebilecek en açıklayıcı yanıt; bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi ile ilişkilendirilen dost mikroorganizmalardır. Probiyotikler, vücudumuzun sindirim sistemini düzenleyen ve genel bağışıklık sisteminin güçlenmesine olanak sağlayan önemli bakterilerdir. İnsan sağlığı için yararlı olan bu bakterilerin çok çeşitli kanıtlanmış faydası bulunmaktadır.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

Probiyotik faydaları dendiğinde akla ilk gelen yararlardan bir tanesi sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin oluşmasını ve dengelenmesini sağlamasıdır. Ayrıca probiyotik içeren besinlerin ishali önleme özelliği bulunmaktadır. Yalnız besinlerde değil, probiyotik takviyelerinin de mental anlamda büyük katkıları vardır. Bazı alerjik reaksiyonların ve egzama gibi cilt hastalıklarının şiddetini azaltma özelliği vardır.

Günlük hayatta hem reklamlarda hem de çeşitli ürünlerin üzerinde gördüğümüz probiyotik, Yunanlılar ve Romalılar tarafından bile geçmişten beri kullanımı sıklıkla tavsiye edilen besinlerdir. Özellikle sindirim sisteminin sağlığı için çok önemli olan probiyotikler aslında canlı bakteri ve mayalardır. Bakteri kelimesi olumsuzu çağrıştırabilir fakat bu sizi yanıltmasın, probiyotikler yararlı bakterilerdir. Yararlı bakteriler vücudumuzda doğal olarak bulunabileceği gibi, dışardan takviye ile de vücuda alınabilir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi ve genel bağışıklık sisteminin güçlenmesi için probiyotiklerin vücutta yeteri kadar bulunması çok önemlidir. Özellikle yoğurt, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, yayık ayranı ve çedar, mozzarella ve gouda gibi bazı peynir çeşitlerinde yeterli miktarda probiyotik bulunmaktadır.

Probiyotik ve Prebiyotik İlişkisi Nedir?

Probiyotik, keşfedilmesi çok eskiye dayanan bir besindir. 1908 yılında, Nobel ödüllü Rus araştırmacı Elie Metchnikoff Bulgar köylülerinin daha uzun yaşadığını fark etmiş ve araştırma sonucunda Bulgar köylülerinin çok fazla yoğurt tükettiğini anlamıştır. Bunun üzerine yoğurdu incelemiş ve içerisindeki canlı yararlı bakterileri keşfetmiştir.

Ek olarak; probiyotikleri destekleyen ve onların üremesine olanak sağlayan prebiyotiklerden söz etmek gerekebilir. Prebiyotikler, sindirilemeyen karbonhidrat türlerinden lif oluşturur, probiyotikler ise bu liften beslenerek ürerler. Prebiyotik içeren besinler şu şekilde sıralanabilir; sebzelerden; pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan ve sarımsak. Kurubaklagillerden; fasulye, mercimek, bezelye ve nohut. Tam tahıllardan; tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa ve kepekli pirinç. Yağlı tohumlardan; ceviz, fındık, badem ve keten tohumu. Meyvelerden ise; zeytin, muz, üzüm, çilek ve elma.

Özetleyecek olursak, probiyotikler sindirim sisteminin düzenli ve iyi çalışmasına ve genel bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük faydası olan bakterilerdir. Vücudumuzda doğal olarak bulunmasının yanında, çeşitli gıdalardan takviyeler alarak yeterli miktara çıkarmak faydalıdır.

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU