• Online Yardım
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • EN YAKIN ECZANE
Sadece Eczanelerde

İyi Yaşam Rehberi

Arı Sütü Nedir?

Arı sütünün vücuda yararları nelerdir?

Arı Sütü Nedir? 

Arı sütü, kraliçe arı ve larvaları beslemek için bal arıları tarafından üretilen bir maddedir. Kalsiyum, bakır, demir, fosfor, silikon, sülfür ve potasyum gibi çeşitli besin ve mineralleri içeren arı sütü çeşitli kronik rahatsızlıkların tedavisinde sıkça önerilen de bir maddedir. Bunların yanı sıra arı sütünde, B vitamin ailesinin zengin vitaminleri; biotin, inositol, folat, nükleik asitler, gamma globulin ve insan vücudunun üretemediği 8 esansiyel amino asit de dahil olmak üzere 17 farklı amino asit bulunur. 

Arı sütü; Belirli kanser türlerini önlenmesi açısından kemoterapi esnasında yardımcı olduğu aynı zamanda kan basıncı düşürmede, kısırlık tedavisinde, kolesterol seviyelerini düşürme, karaciğeri korumada, iltihabı azaltmada, sindirim bozukluklarını iyileştirmede, cildin erken yaşlanmasını önlemede, kilo vermeye yardımcı olmada gibi sağlık açısından bilinen faydaları bulunmaktadır. Arı sütünün yaklaşık % 60 ila % 70’i su, % 12 ila % 15’i protein, % 10 ila % 16’sı şeker, % 3 ila % 6’sı yağ ve % 2 ila % 3’ü vitamin, tuz ve amino asit içerir.

Arı Sütü Ne İşe Yarar?

Arı sütü su, karbonhidrat, protein, yağ, B vitaminleri ve eser mineraller içerir. Eşsiz proteinleri ve yağ asitleri sayesinde sağlık açısından yararlı bir madde olduğu bilinmektedir. 

  • Arı sütü, antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahip olabilir.
  • Kolesterol seviyelerini etkileyerek kalp hastalığı riskini azaltabilir.
  • Yara iyileşmesine ve cilt onarımına yardımcı olabilir.
  • Arı sütündeki spesifik proteinler kan basıncının düşmesine katkıda bulunabilir.
  • İnsülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir.
  • Antioksidan özellikleri ile sağlıklı beyin fonksiyonunu destekleyebilir.
  • Bazı yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
  • Bağışıklık sisteminin korunmasına katkıda bulunabilir.
  • Menopozun bazı belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Arı Sütü Nasıl Kullanılır?

Genellikle takviye gıdalar ile karşımıza çıkan arı sütünün, ürün içeriklerinin farklı olmasından dolayı kullanım şekilleri de farklı olabiliyor. Günde 300-6.000 mg arı sütü tüketilebileceği söylense de, tüketimi açısından belirlenmiş net bir doz miktarı bulunmamaktadır. Bu yüzden arı sütü tüketiminde ürün üzerinde bulunan günlük kullanım miktarlarına dikkat edilmelidir.

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

B1 Vitamini faydaları

B1 Vitamini

B1 vitamini, tam tahıllar, et ve kabuklu yemişler gibi besin kaynaklarında bulunmaktadır.

Kolajen Nedir, Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Kolajen, vücutta bulunan bir aminoasit olarak bilinmektedir. Kökeni Yunanca da “glu” yani yapıştırıcı anlamına gelen kolajen, vücudun bir arada tutulmasını sağlayan, dayanıklılığı artıran ve cilde esneklik kazandıran en önemli proteinlerden biridir. Birbiri üzerine sarılmış olan üç adet alfa zincirinden meydana gelmektedir. Vücudun her yerinde bulunan bir protein olan kolajen, yaşlandıkça azalmaya başlamaktadır.

Yorgunluğu Giderecek Besinler

Kendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:

C Vitamini, Vitamin C

C Vitamini

C vitamini, diğer adıyla askorbik asit narenciye, biber, kır iğdesi gibi besin kaynklarında bulunmaktadır.

Çinko

Çinko

Çinko: Et, süt, balık, yumurta, buğday, fındık ve istiridye gibi farklı besin kaynaklarında bulunmaktadır.

d3 vitamini nedir

D3 Vitamini Nedir? D3 Eksikliğinde Neler Olur?

D3 vitamini, özellikle çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. D3 vitamini eksikliği ise hem yetişkinlerde hem de çocuklarda birçok sağlık problemine yol açabilir. İşte bu yüzden D vitamini değerinin istenilen düzeyde olması gerekmektedir.