Bitkisel yağlar (zeytin veya fıstık yağı, soya fasulyesi veya ayçiçek yağı) veya yağlı et gibi kaynaklarda bulunur.
Fonksiyon:
*Diyette doymuş yağların doymamış yağlarla yer değiştirmesi normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur.
*Diyette doymuş yağlar ile doymamış yağların değiştirilmesi kan kolesterol seviyesini azaltır/düşürür. Yüksek kolesterol koroner kalp rahatsızlıklarının gelişiminde bir risk faktörüdür.
Bilgi: Doymamış yağların yapılarında bulunan karbon (C) atomlarının bir kısmı hidrojene doymamıştır. Doymamış yağların vücutta yıkım işlemi doymuş yağlara oranla daha rahattır. Oda sıcaklığında sıvı haldedir.
*26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği