Tüm günümüzden verim almamızı sağlayan kalitlei uyku için 7 öneriyi sizler için derledik.
Uyku vücut sistemlerimizi dinlendirerek, kalktığımızda kendimizi fiziksel olarak daha zinde hissetmemizi sağlar. Kaliteli ve düzenli uyku uyunmadığı takdirde, sistemler yeterince dinlenemez ve bu da gün içinde halsiz hissetmemize yol açabildiği gibi beraberinde farklı sorunlar da getirebilir. Bunun aksine kaliteli bir uyku uyumak, size canlılık katarken, gün içerisinde enerjik hissetmenizi de sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar, yetişkin bir bireyin 7 ila 9 saat arasında bir uyku süresine ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca en verimli uyku saatleri olarak da 23.00-03.00 aralığı gösteriliyor. Ancak her insanın ihtiyacı olan uyku süresi kendine özeldir.
Sağlıklı bir vücut için uyku süresinin dışında uyku kalitenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Uyku kaliteniz düşük olduğunda;
- Dikkat eksikliği/ konsantrasyon düşüklüğü
- İş performansınızda düşüş
- Sinirlilik
- Depresyon
- Yüksek tansiyon
- Metabolik problemler
- Bağışıklık düşüklüğü
Sıkıntılarıyla karşılaşmanız mümkün olabilir. Bu gibi sıkıntıları yaşamamak ve yaşam kalitenizi arttırmak için kaliteli bir uyku uyuyabiliyor olmalısınız. Uyku kalitenizi arttırmak için aslında oldukça kolay önerilerimiz var. Kaliteli uyku sağlamanız için yapabileceğiniz 7 öneriyi sizin için sıraladık:
- Uyku için yatak odanızı tercih etmelisiniz. Televizyon karşısı kestirmeler çok keyif verse de gece uykunuzda bölünmelere yol açmaktadır.
- Oda sıcaklığınız 20-22 derece arasında olmalıdır.
- Yatak odanızdan telefon, bilgisayar gibi elektronik eşyaları uzaklaştırmalısınız.
- Odanızın tamamıyla karanlık olmasına özen göstermelisiniz.
- Düzenli uyku alışkanlığı için belirli saatlerde yatıp, belirli saatlerde kalkmak faydalı olacaktır.
- Akşamları çay, kahve gibi kafein içerikli uyarıcılardan uzak durmalısınız.
- Uykusuzluk probleminiz varsa, fiziksel aktivitelerinizi özellikle akşam saatlerinde arttırabilirsiniz.
Özellikle uykuya dalma konusunda probleminiz varsa yukarıda yazılan önerileri uygulamayı deneyebilirsiniz. Çeşitli alışkanlıklarınızda değişiklik yapmak sizin için faydalı olabilir. Örneğin gece lambası kullanma alışkanlığınız varsa bunu bırakmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca uyku kalitenizi arttırmak için ekstra olarak bitkisel takviyelerden yararlanabilirsiniz.