Protein, insan vücudunun vazgeçilmez ihtiyaçlarından bir tanesidir. Doğru protein diyeti ile kilo dengenizi sağlayabilir ve ihtiyacınız olan gerekli enerjiyi yakalayabilirsiniz.
Protein Diyeti Nasıl Yapılır?
Diyetisyenler genel olarak diyet konusunda dünya çapında ayrımlar yaşamaktadır ancak protein tüm diyetisyenleri ortak noktada buluşturur. Protein diyeti adından da anlaşılacağı üzere protein ağırlıklı beslenme üzerine kurulmuş, protein içeren besinlerin tüketilmesi ile amaca ulaşmayı hedefleyen bir diyet türüdür. Protein genel olarak vücut geliştiriciler için tavsiye edilen bir besin olsa da, uzmanlar protein alımının artırılmasının kilo vermeye yardımcı olduğu görüşünde. Protein ağırlıklı beslenme herkesin kendince yapabileceği bir şey değildir. Protein içeren besinler doktor tarafından oluşturulan bir program ile tüketilmediği halinde karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu diyet, yemeklere fazladan protein ekleme ile gerçekleşir. Bir haftalık sürecin ardından etkiler kontrol edilir ve diyet sonuca göre tekrar düzenlenir.
Protein Dengesini Sağlamak
Protein nedir, nasıl bir işleve sahiptir gibi soruları yanıtladıktan sonra proteinli yiyecekler alırken protein dengesini sağlayacak yöntemlerden bahsetmek gerekiyor. Proteinli besinler denince akla yalnız et çeşitleri gelmemeli, protein içeren meyveler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı meyveler de proteini yüksek besinler olarak bilinir. Dengeyi sağlamak için aktif bir yaşama sahip olmayan 19-70 yaş aralığındaki bireyler ortalama 46 gram, aktif bir yaşama sahip bireyler için 80 grama kadar günlük protein alımı tavsiye edilir. Kabuklu besinler ve tahıllar gibi protein içeren besinler de listeye eklenmelidir.
Spor yapanlar için, spora başlamadan yarım saat önce alımın gerçekleşmesi gerekir. İdeal alım bir öğünde 20 ila 30 gram şeklinde olmalıdır. Günlük alımın öğünlere bölünmesinin sebebi vücudun bir kerede ancak o kadar proteini öğütebilmesidir. Sağlıklı atıştırmalar tüketirken de proteinin alınmadığı öğünleri dengelemek gerekmektedir. Örnek olarak muzun yanında süt veya süt ürünleri, tahıl gibi dengeleyici ara öğünler alınmalıdır.