• Online Yardım
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • EN YAKIN ECZANE
Sadece Eczanelerde

Balık Kolajeninin Diğer Kolajenlerden Farkı Ne?

Kolajen Nedir?

Kolajen, insan vücudunda en çok bulunan proteindir. Vücutta canlılığı ve esnekliği sağlayan kolajen aynı zamanda yıpranan dokuları yenileme özelliğine de sahiptir. Kolajen ile eklem ağrısı, tendon kopması, kıkırdak erimesi veya cilt kırışması gibi durumlar onarılabilmektedir.

 

Kolajen Tipleri Nelerdir?

Kolajen tipleri, kolajenin biyolojik olarak sınıflandırılmasıdır. Günümüzde toplamda 28 adet kolajen tipi bulunmaktadır. İlerleyen zamanlarda başka kolajen tiplerinin de tespit edilmesi beklenilmektedir. 28 tip kolajen arasından vücudumuzda en çok bulunanı TİP 1, TİP 2 ve TİP 3 kolajendir.

Hangi Kolajen Tercih Edilmeli?

Kolajen kullanımında tercih belirlenmeden önce kolajenin ne için kullanılacağı tespit edilmelidir. Çünkü vücudun farklı bölümlerinde farklı kolajen tipleri bulunur. Eklem bölgesi için kullanılması gereken kolajen TİP 2’dir Ciltte bulunan ve cildin yenilenmesini sağlayan kolajen ise TİP 1 ve TİP 3’tür. Kısacası kolajen tipleri farklı bölgelerde farklı etki edebilmektedir.

 

Balık Kolajeni ile Sığır Kolajeni Arasındaki Farklar Nedir?

İki kolajen türünün arasındaki temel fark birisinin kaynağının balık olması, bir diğerinin kaynağının sığır olmasıdır. Aynı formda olması durumunda iki kolajen türü arasında sağlık açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Her iki kolajenin de vücuda sağladığı faydalar birbirine benzerdir. Düzenli kullanım sağlandığında balık kolajenleri cilt için daha faydalıyken, sığır kolajeni kemikler için daha yararlıdır. Kişinin alerjik durumu ve beslenme biçimine göre iki kolajenden biri veya her ikisi de tercih edilebilir.

 

Vücutta Kolajeni Azaltan Unsurlar Nelerdir?

Kolajenleri parçalayan enzimler olan MMP’ları arttıran faktörler kollajen kaybına neden olur. Ultraviyole ışınları, şeker, sigara ve alkol tüketimi, egzoz gazları ile azot oksitler, früktoz ve kan şekeri yüksekliği vücutta kolajeni azaltan unsurlar olduğundan uzak durulması tavsiye edilir. Yeterince C vitamini almamak kolajen sentezini etkileyen en önemli faktördür.

 

Vücutta Kolajeni Artıran Besinler Var Mıdır?

Vücuttaki kolajeni artıran besinler mevcuttur. Bunlar; turunçgiller, paça çorbası, tavuk ve balık derisi, et, balık ve tavuk gibi proteinler, süt ve süt ürünleri, soğan, sarımsak ve karnabahar gibi sülfür zengini besinler ile çilek ve kivi gibi meyveler kolajeni destekleyici yapıya sahiplerdir. Vücutta bulunan kolajeni desteklemek adına uygun besin tüketimi ve takviye alımı tavsiye edilmektedir. Bunlar arasında C vitamini ve hidrolize kollajen takviyesi sayılabilir.