Vücut tipleri; genetik yapıya olduğu kadar yaşam tarzı ve egzersiz düzenine de bağlı olarak farklılaşabilir. Bedensel görünüşünüzü etkileyen bu sınıflandırmadaki yerinizi değiştirmek için beslenmenize dikkat edebilir ve spor yapabilirsiniz. Bu yazıyı okuyarak kadın ve erkek vücut tiplerinin özelliklerini öğrenebilirsiniz.
Vücut Tipleri Nelerdir?
Vücut tiplerinin tanımı, kişinin kas, kemik, yağ ve su oranına göre belirlenir. Kadın ve erkek vücut tiplerinde belirleyici olan pek çok faktör bulunur. Bunlar arasında genetik, cinsiyet, yaş, beslenme ve hareket sıklığı ön plandadır. Her bir vücut tipinin özellikleri ve uygun olan sporlar farklıdır.
Kadın Vücut Tipleri ve Özellikleri
Kadın vücut tipleri; yağ ve kasların toplandığı bölgelere göre değişebilir. Bu sınıflandırmalar, vücut hatlarının belirgin bölgelerine göre seçilir. Vücut tipinizi öğrenerek bu doğrultuda bir beslenme ve egzersiz planını takip edebilirsiniz.
Kaç Farklı Kadın Vücut Tipi Vardır?
Vücut tipleri kadınların görünümünü etkileyen faktörler arasında yer alır. Temel olarak kadın vücut tipleri üçe ayrılır: elma, armut, dikdörtgen ve kum saati. Elma vücut tipine sahip bir kadının üst kısmı daha genişken, armutlarda alt bölge büyüktür.
- Elma Vücut Tipi: Elma vücut tipine sahip kadınların bel bölgeleri geniş, kalçaları ve bacakları ise daha ince olur. Bu vücut tipindeki kadınlar, genellikle yuvarlak hatlara sahiptirler. Elma vücut; yüksek şeker tüketimi ve stres, düşük aktivite seviyesi ile ilişkilendirilebilir.
- Armut Vücut Tipi: Armut vücut tipine sahip kadınların genellikle alt bölgelerinde yüksek miktarda yağ birikir. Kalça, basen ve bacak bölgesi daha genişken, üst vücut bölgesi görece incedir. Bu vücut tipi, düşük testosteron seviyeleri ile ilişkilendirilebilir.
- Dikdörtgen Vücut Tipi: Dikdörtgen vücut tipine sahip kadınların bel, kalça ve göğüs bölgeleri yakın genişliktedir. Bu vücut tipi, genellikle düşük vücut yağı oranı ve daha az kas kütlesi ile ilişkilendirilir.
- Kum Saati Vücut Tipi: Kum saati vücut tipinde belirgin bir bel hattı bulunur. Bel, kalça ve göğüs bölgeleri birbirine yakın genişliktedir. Bu vücut tipi, genellikle yüksek östrojen seviyeleri ile ilişkilendirilir.
İster elma ister dikdörtgen vücut tipine sahip olun doğru bir beslenme programıyla hayal ettiğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. Böylece hem sağlıklı bir hayat sürebilir hem de arzu ettiğiniz şık kıyafetleri giyebilirsiniz.
Erkek Vücut Tiplerinin Özellikleri
Vücut tipleri erkeklerin nasıl göründüğünü belirler. Atletik görünen erkeklerde daha zayıf olanlar arasındaki farkı bu sınıflandırmayla anlamak mümkündür. Her ne kadar bazı kişilerin yatkın olduğu vücut tipleri olsa da kendi çabanızla bu görünümü değiştirmeniz mümkündür.
Kaç Erkek Vücut Tipi Vardır?
Genellendirme yapıldığında temel olarak 3 farklı erkek vücut tipi bulunur. Bu vücut tiplerinden hangisine sahip olduğunuzu anlamak için aşağıdaki detayları okuyabilirsiniz.
- Ektomorf: Bu vücut tipi, zayıf ve incedir. Vücudun kas ve yağ bakımından zayıf olduğu ektomorf tipe sahip insanlar, ince görünürler. Ayıca kas veya yağ olarak kilo almada zorluk yaşayabilirler.
- Endomorf: Bu, vücudun daha fazla depolanmış yağa, çok sayıda kasa ve kolay kilo alımına sahip olduğu zamandır. Endomorf beden tipine sahip insanlar her zaman aşırı kilolu değillerdir.
- Mezomorf: Bu vücut tipi, atletik ve güçlüdür. Mezomorf beden tipine sahip insanlar ne aşırı kilolu ne de zayıftırlar. Yüzücüler ve voleybol oyuncuları bu beden tipinin iyi birer örneğidir.
Beden tipinizi tanımak, egzersiz ve diyet alışkanlıklarınızı belirlemeye yardımcı olabilir. Örneğin ektomorf vücut yapısına sahip olan kişilerin kas yapmak için daha fazla ağırlık çalışması ve kalori alması gerekir. Endomorf vücut tipine sahip olan kişilerin ise ağırlık kaldırırken kalori alımında da kısıtlamaya gitmesi tavsiye edilir. Şanslı bir vücut tipi olan mezomorfta ise kişiler her iki egzersiz türünde de iyi performans gösterir ve kas yapmak için ağırlık kaldırabilirler.