• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Glukozamin Nedir? Glukozamin Nasıl Çalışır?

Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoartrit, son derece yaygın bir sağlık problemidir. Tam bu nedenle söz konusu probleme karşı pek çok çözüm yolu araştırılıp geliştirilir. Bu alanda yapılan çalışmalarda sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden biri glukozamindir. Peki glukozamin nedir, vücutta nasıl faaliyet gösterir ve hangi gıdalarda bulunur? Bu gibi çok sık merak edilen soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Glukozamin Nedir?

Glukozamin ya da diğer ismiyle amino şeker, eklemlerin ve kemiklerin korunmasına yardımcı olan bir bileşiktir. İnsan vücudunda doğal olarak yer alan bu bileşik, kıkırdak dokusunun yapısı için de öneme sahiptir. Glukozamin özellikle eklem kireçlenmelerinde süreci yavaşlatması ve bu sorunun semptomlarının kontrol altına alınmasını kolaylaştırdığı için hem genel kullanıcıların hem de bilim dünyasının yoğun ilgisiyle karşılanmaktadır. 


Üretilmiş olanı farmakolojik bir ilaç değil, bir tür besin takviyesi olan glukozamin, sağlıklı yaşam noktasında insan hayatının standartlarını yükseltebilir. Buna bağlı olarak başta ABD olmak üzere tüm dünyada bu tür takviyeler son 20 yılda ciddi satış rakamlarına ulaşmıştır. (1)

Glukozaminin Çalışma Prensibi ve Kullanımı

“Glukozamin nasıl kullanılır?” sorusu zaman zaman kafa karıştırıcı olabilir. Söz konusu bileşik, genellikle tablet ya da kapsül formunda üretilir ve ağız yoluyla alınır. Çoğu zaman bu bileşiklerin tablet formu 1000 veya 1500 ila 2000 mg olarak belirlenen günlük dozdur. Yaşa, cinsiyete ve başka faktörlere göre değişkenlik gösterebilen dozlar uzman görüşleri tarafından belirlenmelidir. Glukozamin, ağız yoluyla alınmasının yanında kaslar arasında enjekte edilerek de vücuda verilebilir.


Söz konusu bileşiğin işleyiş süreci ise son derece anlaşılırdır. Glukozamin önce sindirim sisteminde parçalanır. Ardından kana karışır ve son olarak eklemlere ulaşır. Glukozamin, kıkırdak hücrelerindeki protein ve şeker moleküllerinin yapısını oluşturan bileşenlerden biri olan glukozaminoglikan sentezine yardımcı olur. Bu sentez sayesinde kıkırdak onarımı ve yenilenmesi gerçekleşir. (2)

Glukozaminin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Glukozamin, vücuttaki eklemler ve bağ dokularının yapısının korunmasına ve yenilenmesine yardımcı olan bir bileşiktir. Glukozamin, kıkırdak dokusunun yapısını oluşturan glukozaminoglikanlar (GAG) ve hyaluronik asit gibi diğer bileşenlerin sentezinde rol oynar.

Glukozamin vücuttaki bağ dokularının, kıkırdakların ve sıvıların yapısını oluşturur. Dahası bir bakıma bu oluşumların korunmasından sorumludur. Bu açıdan vücutta eklem sağlığı için önemli bir rol oynadığı düşünülebilir. Glukozamin ayrıca vücutta iltihaplanmayı azaltan ve kemiklerin sağlıklı olmasına yardımcı olan kolajen üretimini de anlamlı düzeyde artırır. Aynı zamanda osteoartrit semptomlarının hafifleyip azalmasına yardımcı olabilir. (3)

Glukozamin Hangi Besinlerde Bulunur?

Glukozamin doğal olarak insan vücudunda bulunmakla birlikte, bazı gıdalarda da mevcuttur. Glukozamin açısından zengin besinleri şu şekilde sıralamak mümkündür: 

  • Kabuklu deniz ürünleri: Karides, yengeç, istiridye ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerinde hatırı sayılır miktarda glukozamin bulunabilir. Besin takviyesi olarak sunulan ürünlerde genellikle bu canlıların kabuklarından üretilir.
  • Kemikli etler: Sakatat ürünlerde, hayvansal gıdalarda ve kemik suyunda da yine glukozamin bulunur. Özellikle tavuk kemiğinin ilik kısmı bu maddece oldukça zengindir.

Aynı zamanda glukozamin; çeşitli meyvelerde, kuru meyvelerde, tereyağında, jelatinde, fındıkda ve keten tohumu yağında da bulunur. (4) Glukozamin eksikliğiniz bulunuyorsa size en uygun besini tercih ederek eksikliğinizi giderebilirsiniz. 


Kaynaklar:

  1. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0815/p471.html 
  2. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/56556
  3. http://dspace.akdeniz.edu.tr/bitstream/handle/123456789/3741/T04913.pdf 
  4. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/27113