B vitamini nedir, türleri nelerdir? Detaylar içeriğimizde!
B vitamini grubu B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 olmak üzere 8 farklı vitaminden oluşur. Bu vitaminlerin hepsi suda çözülür ve vücudun işlevlerini düzenli bir şekilde yerine getirmesine ve sağlıklı olmasına katkıda bulunur. B vitamini besinler aracılığıyla elde edilir ve vücutta depolanamadığından, vücudun ihtiyaç duyduğu kadarı kullanılır, fazlası vücuttan atılır. Genellikle bütün B vitamini türleri aynı besinde mevcuttur.
B Vitamini Türleri ve Özellikleri
- B1 vitamini keşfedilmiş ilk B vitaminidir ve vücudun ihtiyacı olan enerjinin ortaya çıkmasını destekler. Özellikle kırmızı ette, balıkta ve karaciğerde B1 vitamini bulunur.
- B2 vitamininin temel görevi, vücuda alınan besinlerin yıkımına yardımcı olmak ve vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi vücuda sağlamaya katkıda bulunmaktır. B2 vitamini süt ve süt ürünleri, ıspanak ve yumurtada bulunur.
- B3 vitaminine Niasin adı da verilir, enzim ve hormonların düzenli çalışmasına katkı sağlar. B3 vitamini esmer pirinç, kırmızı et ve muzda bulunur.
- B5 vitamini, protein ve koenzim gibi yapıların metabolik işlemlerine katkı sağlar ve enerji üretimine yardımcı olur. B5 vitamini mantar, dana eti ve tavuk etinde bulunur.
- B6 vitamini beyin gelişimine destek veren önemli bir vitamindir. Ton ve somon balığında B6 bulunur.
- B7 vitaminin diğer bir adı Biotindir. Vücutta glikojen ve yağ sentezine yardımcı olur. Yumurta ve avokadoda B7 vitamini vardır.
- B9 vitamini DNA ve RNA yapılarının metabolik işlemlerine destek olur. Yeşil yapraklı sebzelerde, portakalda ve kırmızı ette B9 vitamini bulunur.
- B12 vitamini hayvan etinde yaygın olarak bulunur. Beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı olmasına yardımcı olan bir vitamindir ve ayrıca B vitamini türleri çoğu besinde vardır.