• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

İleri Yaşlarda Takviye Kullanımı: Yaşlılıkta Vitamin Desteği Nasıl Olmalı?

Vitaminler ve mineraller, vücut sistemlerinin sağlıklı işlemesine destek veren besinlerdir. Bu besin kaynakları arasındaki vitaminler; A, C, D, E ve K olmak üzere çeşitlere ayrılır. Ayrıca tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit ve biyotin gibi B vitamini türleri de bulunur. Sayılanların her biri, farklı fizyolojik süreçlerde kritik rol oynayabilir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda vitamin takviyesi kullanmak, çeşitli rahatsızlıkların önlenmesine ya da tedavisine yardımcı olabilir. (1)

Yaşlılarda Alınması Gereken Vitamin Destekleri Nelerdir?

Besin takviyeleri, beslenme düzeninize katkı sağlayabilir. Bu takviyeler; vitaminleri, mineralleri, amino asitleri ve lifleri içerebilir. (2) Vitamin destekleri, gıdalara ek olarak kullanılabilir. Yani ihtiyacınız olan besinlerin temel kaynağı, takviyeler değil sebze ve meyve gibi yiyeceklerdir. Fakat yiyeceklerden gelen vitaminler yetersiz kaldığında bu mikro besinleri içeren takviye edici gıdalardan destek alabilirsiniz. (1) 


Yaşlılarda vitamin takviyesi olarak kullanılan pek çok bileşenden söz edilebilir. (1) Yaşlılar için vitamin hapı seçerken karşılaşabileceğiniz bazı içerikler ve bunların başlıca özellikleri aşağıdakiler arasında yer alır.


  • A vitamini, yumurta ve süt gibi besinlerde bulunur. Hücre ve doku sağlığının korunmasında önemli rol oynayabilir. (3)
  • B vitaminleri, pek çok biyolojik olayda kofaktör, prekürsör veya substrat görevi yürütür. Bu kapsamda yer alan B6 ve B12 vitaminleri, demans gibi yaşlanmaya bağlı nörolojik rahatsızlıkları önleyebilir. (4)
  • C vitamini; kemik, diş ve kıkırdak bölümlerindeki bağ dokusunun temelini oluşturan kolajeni üretir. (5)
  • D vitamini, güneş ışığına maruz kalındığında insan vücudu tarafından sentezlenir. Kalsiyumla birlikte alındığında ilerleyen yaşlarda görülen kalça kırığı oranını azaltabilir. (6)
  • E vitamini, bir antioksidan olarak pek çok organda ve sistemde koruyucu rol oynayabilir. Araştırmalar, birlikte kullanılan C ve E vitamini takviyelerinin Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. (5)

Yaşlılar için vitamin takviyesi belirlemeden önce bu bileşenlere dair detayları incelemek faydalı olabilir. Zira yaşlılara vitamin desteği veren takviyelerin her biri, farklı etkileriyle ön plana çıkabilir. (6) Takip eden başlıklarda bu vitamin türlerinden bazılarına ait ayrıntıları görebilirsiniz.

Işığı ve Sağlığı Getiren Vitamin D

Gün içinde gerektiği kadar güneş ışığı almayan yaşlılarda vitamin eksikliği olabilir. D vitamini eksikliğinin diyabetten Parkinson hastalığına, kanserden obeziteye kadar pek çok rahatsızlığı tetikleyebileceği söylenebilir. Bu nedenle ileri yaşlarda güneş ışığından yeterince yararlanmak, D vitamini içeren besinleri tüketmek ve takviyeleri kullanmak gerekebilir. Söz konusu bileşen, besinlerde kolekalsiferol yani D3 vitamini olarak bulunabilir. D3 vitamini besin kaynakları arasında karaciğer, balık karaciğer yağı, somon, ton balığı, sardalya, süt, tereyağı ve yumurta sarısı sayılabilir. (7)

Yaşlılığı Renklendiren Vitamin B6 Vitamini

Pridoksin ya da diğer adıyla B6 vitamini, yaşlılık döneminde kullanılan takviye içerikleri arasındadır. Bu B vitamini türünün temel besin kaynakları; turunçgillerin dışında kalan meyveler, nişastalı sebzeler, balıklar ve sığır karaciğeridir. Yaşlılarda vitamin takviyesi olarak kullanılan pridoksinin bazı günlük doz sınırlarından söz edilebilir. 51 yaş üstü kadınlar günde 1,5 mg; erkekler ise 1,7 mg B6 vitamini desteği kullanabilir. (1)

Enerji ve Zindelik için B12 Vitamini

Araştırmalara göre yaşlıların en az %5’inde B12 vitamini (Kobalamin) eksikliği görülür. Söz konusu eksikliğin nedenleri arasında ilgili vitaminin malabsorbsiyonu yani vücutta sindirilmemesi, beslenmeyle yeterince alınmaması ve pernisiyöz anemi rahatsızlığı bulunur. Bu nedenle kobalaminin yaşlılarda vitamin takviyesiyle desteklenmesi gerekebilir. (6) B12 vitamini, 51 yaşın üzerindeki bireyler tarafından günlük 2,4 mcg dozunda alınabilir. (1)

Bağışıklık için C Vitamini

Askorbik asit ya da C vitamini; yara iyileşmesinde, bağışıklıkta ve sinir sisteminde görev alabilir. Bir antioksidan olarak kansere, kardiyovasküler rahatsızlıklara ve bazı yaşlanma etkilerine karşı koruma sağlayabilir. (5) Yaşlılar için vitamin desteği sağlayan askorbik asitin günlük dozu, 51 yaşın üzerindeki erkeklerde 90 mg; kadınlarda ise 75 mg düzeyinde olabilir. (1)


Kaynaklar


  1. https://www.nia.nih.gov/health/vitamins-and-minerals-older-adults
  2. https://www.nia.nih.gov/health/dietary-supplements-older-adults
  3. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-60761-627-6_16
  4. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1545523
  5. https://jshsr.org/index.php/pub/article/view/200/196 
  6. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/ciia.2006.1.1.81
  7. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1341535