• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Şeytan Pençesi Bitkisi: Nedir, Nasıl Kullanılır?

Doğadaki birçok bitki, birçok konuda sağlık alanında kullanılır. Bu bitkilerden biri de şeytan pençesidir. İnsan sağlığı açısından pek çok yararı olan bu bitkinin adı, son dönemde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. (1) Siz de ‘’Şeytan pençesi nedir?’’ sorusunun yanıtını, bu bitkinin nerelerde bulunduğunu ve hangi alanlarda kullanıldığını merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Şeytan Pençesi Nedir?

Şeytan pençesi ya da Latince adıyla Harpagophytum procumbens, Güney Afrika'da genellikle çöl ortamında yetişen bir bitkidir. Geleneksel tıpta, özellikle eklem ağrılarının, romatizmanın ve sindirim sorunlarının tedavisi için kullanılmıştır. Özellikle Kalahari Çölü’nde yaşayan Khoikhoi topluluğu buna iyi bir örnek teşkil eder. Şeytan pençesi, içerdiği harpagosid adlı bileşen sayesinde antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca içerdiği diğer bileşiklerin de sindirim sorunlarını giderici etkisinden söz edilebilir.


Şeytan pençesi bitkisinin kökleri, bileşiminde harpagosid adı verilen bir bileşik içerir. Harpagosid, ağrı kesici ve anti-inflamatuar özellikleri olan bir iridoit glikozittir. Bunun yanı sıra şeytan pençesinin; fitosteroller, triterpenoidler ve antioksidanlar gibi diğer bileşikleri de içerdiği düşünülüyor. (2)

Şeytan Pençesi Nerede Bulunur?

Susam familyasının bir üyesi olan şeytan pençesi bitkisi, çoğunlukla Güney Amerika, Orta Amerika ve Karayipler bölgesinde yetişir. Normalde menşei Afrika kıtasının muhtelif lokasyonları olan bitkiden özellikle Güney Afrika ülkesinde bolca bulunur. Aynı zamanda söz konusu bitkiye ve farklı türlerine Botswana ve Zimbabwe ülkelerinde de sıklıkla rastlanır. Kumlu ya da killi toprakları oldukça seven bitki, kurak iklimlerde kolayca yetişir. (2) Ilıman iklimlerde ve yüksek rakımlarda da bu bitkiye rastlamak mümkündür. Bu bitkinin yarı gölge ve sıcak alanlarda daha kolay yetişebileceğini ifade edebiliriz. Yeterli bakım, uygun pH seviyesi ve nem oranını tesis ederek kendiniz de bu bitkiyi evinizde ya da bahçenizde büyütebilirsiniz. 

Şeytan Pençesi Bitkisinin Kullanım Alanları

Peki şeytan pençesi nasıl kullanılır, hiç merak ettiniz mi? Bu bitki temelde ekstrakt ya da kapsül olarak kullanılabilir. Söz konusu bitki, tamamlayıcı ve destekleyici tedavilerde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. İçerdiği bileşenler sayesinde birçok farklı problemi hafifletmek ya da uzman kontrolünde gidermek adına bu bitkiden yararlanılabilir. (1,2) Şeytan pençesi bitkisinin yaygın kullanım alanları şunlardır:

  • Eklem, bel ve sırt ağrıları: Şeytan pençesi ismiyle anılan bu bitki, eklem ağrılarına karşı geleneksel tıp çerçevesinde zaman zaman tercih edilir. Söz konusu doğa harikası, içerdiği bileşenler sayesinde eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. 
  • Romatizma: Şeytan Pençesi bitkisi, romatizma tedavisinde yaygın olarak kullanılabilir. İçerdiği bileşenler sayesinde romatizma belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. 
  • Osteoartrit: Tabiatın sunduğu muhteşem bitkilerden biri olan şeytan pençesi, osteoartrit semptomlarının hafifletilmesinde de kimi zaman başvurulan bir bitkidir. Bünyesinde barındırdığı bileşenler sayesinde bu bitki, osteoartrit belirtilerinin hafiflemesine orta ve kısa vadede katkıda bulunabilir.
  • Baş ağrısı: Şeytan pençesi bitkisi, özellikle migren kaynaklı baş ağrılarına karşı kullanılan doğal bir ilaçtır. İçerdiği bileşenler sayesinde baş ağrısının hafifletilmesine yardımcı olur. (3)

Bazı çalışmalara göre şeytan pençesi, sindirim sorunları için de faydalıdır. Bu sorunların başında da ülser kaynaklı bağırsak yanmaları gelir. (1) Şeytan pençesinin yardımıyla bağırsak problemleri aşılabilir ve bu problemden kaynaklanan kramplar, ağız ülserleri, bulantı ve ateş gibi semptomların önüne geçilebilir. Bunların yanında bu bitki hafıza kaybı gibi doğrudan fiziksel etki göstermeyen sorunların engellenmesi konusunda da yardımcı olarak tercih edilebilir. (3)


Kaynaklar:

  1. https://tr.cc-inc.org/984.html 
  2. https://kitaplar.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/84884/10.33483-jfpau.680316-945015.pdf 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182060/

Bu Yazıyı Beğenenler Bunlara da Göz Atabilir