• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Multivitaminler Hakkında A'dan Z'ye Rehber

Besinlerin vücuda gerektiği kadar alınmaması, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin C vitamini eksikliği iskorbüt; B vitamini yetersizliği ise pellegra hastalığına neden olabilir. Yetersiz beslenmeden kaynaklanan risklere karşı multivitaminlerden destek alınabilir. Bu gıda takviyeleri; sindirim sistemi bozukluklarına, düzenli ilaç kullanımı ve diğer etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan pek çok rahatsızlığı önleyebilir ya da giderebilir. (1)

Multivitamin Nedir? Ne İşe Yarar?

Multivitaminler; farklı vitaminleri ve mineralleri içeren gıda takviyeleri olarak tanımlanabilir. Tablet, kapsül, toz ve sıvı olmak üzere çeşitli formlarda olabilir. (2) Günlük beslenmeye ek olarak alınan bu takviye edici gıdalar, çeşitli mikro besin türlerine yer verebilir. Mesela A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içerebilir. Ayrıca içeriğinde demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi mineralleri de bulundurabilir. Özetle multivitaminler, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren takviye edici gıdalardır. (1)

Multivitamini Kimler Kullanabilir?

Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, iyi protein kaynakları ve faydalı yağları içeren bir beslenme düzeniyle sağlığınız için gerekli olan bileşenlerin çoğunu alabilirsiniz. Fakat gıdalardan gelen maddeler hem bazı önleyici etkenler hem de yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle zaman zaman eksik kalabilir. Ayrıca bazı grupların vitamin ve mineral eksikliği yaşama riski daha yüksek olabilir. (1) Aşağıda besin yetersizliğinden dolayı multivitamin kullanması önerilen gruplardan bazılarını görebilirsiniz.


  • Yaşlılar: Yaşlılar, çeşitli nedenlerle yetersiz gıda alımı riski yaşayabilir. Bu durumun temelinde beslenme alışkanlığı değişiklikleri, yoğun ilaç kullanımı ve diğer etkenler yer alabilir. Örneğin ilerleyen yaşlarda yiyeceklerden gelen B12 vitamininin emilimi zorlaşabilir. Bu nedenle Ulusal Tıp Akademisi, 50 yaşın üzerindeki kişilerin bu bileşeni içeren gıdaları tüketmesini ve B12 vitamini takviyesi almasını tavsiye eder. (1)

  • Hamileler: Multivitamin, gebelik öncesinde ve sırasında kullanılabilir. Mesela doktor kontrolünde folik asit takviyesi kullanmak, bebeğin folat spina bifida veya anensefali rahatsızlıklarına yakalanmasını önleyebilir. Uzmanlar, takviye folik asitin gebelikten önce ve hamileliğin ilk birkaç haftasında alınmasını önerir. Hamilelikte multivitamin kullanmak isteyenler; doktor tavsiyesi alarak demir, kalsiyum ve D vitamini gibi bileşenleri de tercih edilebilir. (1)

Bazı ilaçların meydana getirdiği besin yetersizliklerini önlemek için multivitaminin faydalarından destek alabilirsiniz. Örneğin kan basıncını düşürebilen diüretikler; vücudun magnezyum, potasyum ve kalsiyum depolarını tüketebilir. Reflü ya da mide ekşimesi için reçete edilen proton pompası inhibitörleri ise B12 vitamininin, kalsiyum ve magnezyumun emilimini engelleyebilir. Böyle durumlarda vücuttaki vitamin ve mineral miktarını desteklemek için doktor kontrolünde gıda takviyesi kullanılabilir. (1)

Multivitamin Nasıl Kullanılır?

Multivitamin kullanımı sırasında bazı hususlara dikkat etmek gerekebilir. Bunların başında uzmanlara danışarak ihtiyacınıza uygun takviye edici gıdayı belirlemenin yer aldığı söylenebilir. Ayrıca hatalı kullanımdan kaynaklanan multivitamin yan etkilerinden korunmak için önerilen günlük alım seviyelerini gözetebilirsiniz. Yetişkinler için tavsiye edilen bazı günlük vitamin ve mineral alımı miktarları şöyledir: (5)


Vitamin Türü

Kadınlarda Günlük Alım Miktarı

Erkeklerde Günlük Alım Miktarı

Mineral Türü

Kadınlarda Günlük Alım Miktarı

Erkeklerde Günlük Alım Miktarı

A vitamini

700 mikrogram

900 mikrogram

Kalsiyum

31-50 yaş 1000 miligram; 51+ yaş 1.200 miligram.

31-50 yaş 1000 miligram; 51+ yaş: 1.200 miligram.

B1 vitamini

1,1 miligram

1,2 miligram

Klorür

19-50 yaş arası 2,3 gram; 51-70 yaş arası 2,0 gram.

19-50 yaş arası 2,3 gram; 51-70 yaş arası 2,0 gram.

B2 vitamini

1,1 miligram

1,3 miligram

Krom

31-50 yaş arası 25 mikrogram; 51+ yaş 20 mikrogram.

31-50 yaş arası 35 mikrogram; 51+ yaş 30 mikrogram.

B3 vitamini

14 miligram

16 miligram

Bakır

900 mikrogram

900 mikrogram

B5 vitamini

5 miligram

5 miligram

Florür

3 miligram

4 miligram

B6 vitamini

19-50 yaş 1,3 mg; 51+ yaş 1,5 mg.

19-50 yaş 1,3 mg; 51+ yaş 1,7 mg.

İyot

150 mikrogram

150 mikrogram

B7 vitamini

30 mikrogram

30 mikrogram

Demir

31-50 yaş 18 miligram; 51+ yaş 8 miligram.

31-50 yaş 18 miligram; 51+ yaş 8 miligram.

B9 vitamini

400 mikrogram

400 mikrogram

Magnezyum

19-30 yaş 310 miligram; 31-70+ yaş 320 miligram.

19-30 yaş 400 miligram; 31-70+ yaş 420 miligram

B12 vitamini

2,4 mikrogram

2,4 mikrogram

Manganez

1,8 miligram

2,3 miligram

C vitamini

75 miligram

90 miligram

Fosfor

700 miligram

700 miligram

D vitamini

19-70 yaş 15 mikrogram; 71+ yaş 20 mikrogram.

19-70 yaş 15 mikrogram; 71+ yaş 20 mikrogram.

Selenyum

55 mikrogram

55 mikrogram

E vitamini

15 miligram

15 miligram

Sodyum

1.500 miligram

1.500 miligram

K vitamini

90 mikrogram

120 mikrogram

Çinko

8 miligram

11 miligram


Tabloda yer alan değerler, kadınlar ve erkekler için multivitamin alım miktarlarının farklı olabileceğini gösterir. Öte yandan, bazı vitamin ve mineral türlerinin günlük ideal dozlarında yaşa bağlı ayrımlar da bulunur. (5)

Multivitamin Kullanmam Gerektiğini Nasıl Anlarım?

Multivitamin takviyesi almaya ihtiyacınızın olup olmadığı anlamak için bazı detayları göz önünde bulundurabilirsiniz. Besinlerden yeterli miktarda vitamin ve mineral alamayan, düşük kalorili diyetler uygulayan, iştahı zayıf olan ya da belirli yiyeceklerden kaçınan kişilerde birtakım belirtiler açığa çıkabilir. Mesela uzun süredir geçmeyen bir yorgunluk ya da iştah kaybı yaşıyorsanız doktorunuza danışarak multivitamin kullanmaya başlayabilirsiniz. (1)

Multivitamin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Takviye edici gıda kullanımında dikkat etmeniz gereken birden fazla faktör olabilir. Bunların başında multivitaminlerin içeriklerini ve günlük alım miktarlarını incelemek yer alır. (6) Aynı zamanda bu gıda takviyelerini doğru zamanda ve şekilde kullanmanız da önemlidir. Örneğin suda ve yağda çözünen bileşenleri içeren multivitaminleri, yemeklerle beraber alarak ilgili besin maddelerinin vücuttaki emilimini destekleyebilirsiniz. (7)

Vitamin ve Mineralleri Gıda Takviyesi Yolu ile Alma

Multivitaminlerin temel amacı, vücuttaki besin eksikliklerini gidermektir. Bu besin takviyeleri, gıdalarda ve vücutta doğal olarak bulunan besin maddelerini içerebilir. Örneğin güneş ışığının etkisiyle sentezlenen D vitaminini, bu bileşene yer veren takviyelerden alabilirsiniz. Bu noktada mikro besinleri gıdalardan almanın daha faydalı olduğu söylenebilir. Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir beslenme düzeninin takviye edici gıdalardan daha yararlı olabileceğini gösterir. Yani multivitaminlere, besin maddelerinin yetersiz kaldığı durumlarda başvurulabilir. (1)

Multivitaminin Etkileri Nedir?

Takviye edici gıdalar, içerdiği bileşenlere göre farklı etkiler gösterebilir. Örneğin antioksidan desteği veren multivitaminler, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu yavaşlatabilir. (2) Multivitaminlerin yararları arasında şunlar da sayılabilir:


  • İlerleyen yaşlarda kullanıldığında hafızayı korumaya yardımcı olabilir.
  • Kaygı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarının etkilerini azaltabilir.
  • Bazı kanser türlerinin önlenmesine ve tedavisine destek verebilir.
  • Kalp ve damar hastalıklarının tedavi süreçlerine yardım edebilir. (1,8)

Bu gıda takviyeleri, kendi arasında bazı türlere ayrılır. Örneğin kadınlara özel multivitamin çeşitleri hem normal zamanlarda hem de hamilelik döneminde kullanılabilir. Amerika’daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 15 - 45 yaş aralığındaki kadınların günde 600 mikrogram folik asit takviyesi almasını önerir. (1) Folik asit ya da diğer adıyla folat, metabolizmada aktif hâle gelebilmek için C vitaminine ihtiyaç duyar. (3) Yaşı 14 -18 aralığındaki kadınlar günde 65 mg; 19’dan büyük olanlar ise 75 mg C vitamini (askorbik asit) alabilir. (4)


Kaynaklar


  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/multivitamin/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/do-multivitamins-work#other-benefits
  3. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/3092319 
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  5. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/ 
  6. https://utswmed.org/medblog/multivitamins-supplements/
  7. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-best-ways-to-take-different-vitamins 
  8. https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-Consumer/