Hamilelik döneminde vitamin ve mineral ihtiyacınızı, güçlü bir beslenme düzeniyle karşılayabilirsiniz. Gebelik sırasında hem annenin hem de bebeğin sağlığını desteklemek için doktor kontrolünde besin takviyeleri de alınabilir. Hamilelik öncesinde ya da sırasında kullanılabilen multivitaminler, D vitamini ve folik asit gibi farklı vücut sistemlerinde rol oynayan besin maddelerini içerebilir. (1,2)
Gebelik ve Multivitaminler
Hamilelik, bazı vitamin ve minerallere yönelik beslenme gereksinimlerini artırabilir. Gebelik döneminde olanların önemli bir bölümü, beslenme yoluyla günlük mikro gıda ihtiyacını karşılayabilir. Bu nedenle sağlık kuruluşları, gebelikte multivitaminin faydalarından destek alınmasını önerebilir. Yeterli vitamin ve mineral alımı hem anne adaylarının hem de bebeklerin sağlığı açısından önemlidir. Zira gebeliğin erken dönemindeki mikro besin eksiklikleri, fetusta kalıcı hasara yol açabilir. Folik asit, demir, çinko, bakır; B12, C ve D vitamini gibi bileşenler, takviye olarak alındığında bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir. (3)
Hamile Kalmadan Önce Hangi Vitaminler Alınmalı?
Gebelik döneminde olanlar, kadınlara özel multivitaminlerden destek alabilir. Hamilelikte multivitamin kullanımına geç kalmadan başlamak mühimdir. Uzmanlar, gebelik planlayanlara bazı temel besin maddelerini tavsiye edebilir. (4) Hamilelik öncesi multivitamin kullanımında tercih edilen mikro besin türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir.
- Folik asit: Folik asit, bebeklerin beyin ve omuriliğinin sağlıklı gelişmesine yardım edebilir. Örneğin spina bifida ve anensefali adı verilen doğum kusurlarının riskini azaltabilir. (4)
- Kalsiyum: Bebeğiniz geliştikçe artan kalsiyum ihtiyacınızı karşılamadığınız takdirde kemik yoğunluğunuzu kaybedebilirsiniz. Bebeğiniz, bu hayati minerali sizin kemiklerinizden ve dişlerinizden alır. Kalsiyum, hamilelik sırasında kemiklerinizi ve bebeğinizin sağlığını koruyabilir. (4)
- Demir: Demir minerali, kanınızdaki oksijenin bebeğinize taşınmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bebeğinizin erken ya da çok küçük doğmasını da engelleyebilir. (4)
Ayrıca uzmanlar, gebelikte multivitamin kullanımı için D vitaminini de önerebilir. Güneş ışığının etkisiyle cilt hücrelerinde sentezlenen D vitamini, kemik ve kas sağlığında önemli rol oynayabilir. Yağlı balıklarda (somon, uskumru, sardalya), yumurtada ve kırmızı ette bulunur. Hamilelik döneminde doktorunuza danışarak multivitaminlerden, günde 10 mcg dozunda D vitamini alabilirsiniz. (1)
Hamile Kalmak için Hangi Vitaminler Alınmalı?
Multivitamin, gebelik öncesinde ve sırasında alınabilir. Uzmanlar, hamilelikte multivitamin kullanımına erken dönemde başlanmasını tavsiye eder. Gebe kalmayı düşünüyorsanız bu süreci sizin için kolaylaştırabilen gıda takviyelerine yönelebilirsiniz. Örneğin bazı araştırmalar, D vitamininin doğurganlığı artırabildiğine işaret eder. (5) Folik asit miktarının yeterli düzeyde olması ise döllenme ve implantasyon süreçlerinde önemli rol oynayabilir. Ayrıca bilimsel bulgulara göre çinko minerali, B6 ve B12 vitaminleri, hamile kalmaya yardımcı olabilen bileşenler arasında sayılabilir. (6)
Omega 3 Gebe Kalmayı Kolaylaştırır Mı?
Hamilelikte multivitaminin faydalarına farklı süreçlerde rastlanabilir. Mesela gebelik öncesinde Omega 3 içeren takviye edici gıdalardan yardım alınabilir. Hamilelikte multivitamin kullanımı için tercih edilen bu bileşen, erken doğum riskini (37 haftadan önce) ve bebeğin ideal ağırlığından düşük dünyaya gelmesini önleyebilir. (7) Fakat Omega 3 yağ asidinin gebe kalmayı kolaylaştırdığına dair henüz kesin bulgular mevcut değildir. (8)
Folik Asit Yumurtlamayı Artırır Mı?
Folik asit, hamileler için multivitamin denildiğinde ilk akla gelen mikro besinler arasında sayılabilir. Folat adıyla da bilinen bu besin maddesi hem hamilelik öncesinde hem de esnasında kullanılabilir. Uzmanlar, hamilelikte folik asit kullanımına gebelikten en az 1 ay önce başlanmasını önerir. Gebe kaldıktan sonra 12. haftaya kadar folik asit takviyesi almaya devam edilmesini belirtir. (1,4) Ayrıca yapılan çalışmalar, folik asidin doğurganlığı destekleyebildiğini gösterir. İlgili araştırmalara katılan kadınlardan folat kullananların diğerlerine kıyasla daha kolay gebe kaldığı gözlemlenmiştir. (6)
Sağlıklı Bir Doğum için Önemli C Vitamini Değeri
Askorbik asit adıyla da bilinen bu mikro besin; doku kolajeni oluşumunda rol oynar, folik asit ve demir emilimi için temel vitamin kaynağını oluşturur. C vitamini serum değerleri, hamileliğin 40. haftasına gelindiğinde yarı yarıya azalabilir. Erken doğum riski olan hamilelere uygulanan kısa süreli antioksidan desteği (A vitamini, beta karoten, C vitamini) hem anne adayında hem de bebekte meydana gelebilecek oksidatif stresi önleyebilir. C vitamininin hamilelikte kullanımı, mutlaka doktorlar tarafından önerilen miktarlarda olmalıdır. (9)
Kaynaklar
- https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/vitamins-and-supplements-in-pregnancy/
- https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2663874/#:~:text=The%20IOM%20recommends%20multivitamins%20that,and%20those%20who%20consume%20alcohol.
- https://www.webmd.com/baby/prenatal-vitamins-nutrition-your-baby-needs
- https://journals.lww.com/co-obgyn/abstract/2014/06000/vitamin_d_and_female_fertility.5.aspx
- https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1179562X19843868
- https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2138924
- https://academic.oup.com/humrep/article/35/4/950/5821491
- https://acikerisim.medipol.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12511/7551/Kumru-Sezgi-2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y