Kolajen eksikliğinde özellikle kadınlarda aşırı selülitlenme, tırnakların uzamaması ve sürekli kırılması, saç dökülmeleri ve cansız saçlar, mat, kuru ve kırışık bir cilt, çürüyen ve sağlığını kaybeden diş ve diş etleri gibi rahatsızlıklara neden olur. Kısaca kolajen vücudun her parçasını sağlıklı ve dinç tutar. Otuzlu yaşlardan sonra vücudun kolajen üretim miktarı azalır. Bu nedenle de kolajen takviyesi ve desteği almak gerekir. Kolajenin azalmasıyla birlikte vücutta bazı belirtiler görülmeye başlanır. Bu belirtiler görülmeye başlandığında doktora görünülmeli ve kolajen desteği alınmaya başlanmalıdır.
Kolajen Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kolajen vücudu bütün ve diri tutan maddedir. Kolajen eksikliği meydana geldiğinde bazı belirtiler görülür. Bunları iyi takip etmek ve geç kalmadan müdahale etmek gerekir.
Kolajen eksikliğinin en belirgin belirtilerinden biri kırışıklıklar ve nemini kaybeden kuru bir cilttir. Kolajen cildin esnekliğini sağladığı için kolajen miktarı azaldığında çizgiler, kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Ciltte kuruluk meydana gelir ve kremler cildi nemlendirme de yetersiz kalır. Çünkü cilt en derin katmanlarına kadar kurudur ve kremler sadece yüzeye nüfuz eder.
Bir diğer belirti ise saçlar ve tırnaklarda görülür. Saçlar uzamıyor ve aşırı dökülüyorsa, aşırı zayıfladıysa, tırnaklarda kırılmalar ve soyulmalar meydana geliyorsa vücudunuz kolajen eksikliğini size anlatmaya çalışıyor olabilir. Eklemler de kolajen eksikliğinden en çok etkilenen ve kolajen eksikliğinde en çok belirti gösteren kemiklerdendir. Kıkırdakların %95 i kolajenden meydana geldiği için kolajen eksikliğinde kıkırdaklarda sorunlar meydana gelir. Eklemlerin destekçisi olan kıkırdaklar etkilendiğinde eklemler de doğrudan etkilenerek hastalıklar meydana gelir. En çok görüleni şiddetli eklem ağrılarıdır ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyerek hareket kabiliyetini azaltır. Bu nedenle bu tip belirtiler yaşıyorsanız geç kalmadan doktora başvurmalı ve kolajen desteği almalısınız.