• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Bromelain Nedir? Bromelain Nasıl Kullanılır?

Esasen bir enzim olan bromelain, bazı kişiler için kimi zaman gerekli hatta zorunlu olabilen bir takviyedir. Doğal besinlerde ve gıdalarda da bulunabilir. Söz konusu enzim kompleksi, proteolitik enzimler olarak adlandırılan proteinleri sindirmek için kullanılır. Enzimde protez inhibitörlerine ek olarak asit fosfataz yer alır. Söz konusu enzim, alternatif tıp ve diğer bazı medikal bilim ve gıda sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. (1) 

Bromelain Nedir?

‘’Bromelain nedir?’’ sorusuna cevap vermek için bu maddenin fonksiyonlarına değinmek gerekir. Bromelain, özellikle anti-enflamatuar ve anti-viral fonksiyonu nedeniyle ödem ve inflamasyonun azaltılması için takviye olarak tercih edilen enzimlerden biridir. (2) Ayrıca kolay bulunabilir olmasıyla sıklıkla tercih edilir. Ağrı azaltıcı ve ateş düşürücü etkisi de bulunur. Bunlar dışında bu enzim vücuda pozitif etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sindirim sistemi sağlığına olumlu etki yapabilir. 
  • Bazı bulgulara göre kan pıhtılarını önleyerek ve kan dolaşımını artırarak kalp sağlığını dolaylı olarak destekleme işlevi de vardır.
  • Antibiyotik ve mantar önleyici etkisi vardır.  
  • Bağışıklık sistemine katkı sağlar. (2) 

Bromelain, takviyelerde veya doğal olarak ananas meyvesi, gövdesi veya yapraklarından elde edilebilir. En sık kullanılan formu takviyelerdir ve bunlar arasında da kapsüller geniş bir yer tutar. (1) Buna karşın bromelain takviyelerine başlamaya karar kılmadan önce bir doktor ya da diyetisyen hekime danışmak önem arz eder.

Bromelain Nasıl Kullanılmalı?

‘’Peki bromelain nasıl kullanılır?’’ sorusu hakkında öncelikle belirtilmesi gereken nokta, kişinin sağlık durumuna, yaşına, cinsiyetine ve kullanacağı formülasyona bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bromelain tablet, kapsül veya toz şeklinde alınabilir. Takviye formunda kapsül veya tabletler şeklinde alınabilen bromelain kullanımı çoğu zaman diğer bitkisel ekstrelerle bir arada gerçekleşebilir. (3) Bu noktada en uygun formu, dozajı, kullanım sıklığını ve aralığını belirlemek için mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak gereklidir.


Bromelain, ağızdan alındığında kolaylıkla etkisini gösterebilen bir maddedir. Dolayısıyla tablet ya da kapsül formundaki takviyelerin yanında gıda tüketimi yoluyla da vücuda alınabilir. 50 yılı aşkın süredir tıp alanında kullanılan bu proteinin uzun vadeli kullanımlarda dahi herhangi bir yan etkisi olduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır. (4)

Bromelain Günün Hangi Saatinde Kullanılır?

Bromelain kullanımı için belirli bir saat önerisi yoktur. Öte yandan bazı kişiler, yemeklerle birlikte bromelain almayı tercih edebilir. Bunun nedeni, alınan enzimin sindirim sürecindeki faydalarını artırabilme ihtimalidir. Bununla birlikte bromelainin en iyi emilimi aç karnına alındığında gerçekleşir. Bu nedenle bazı kişiler sabahları aç karnına enzim almayı tercih edebilirler. (5) Bromelain kullanımı öncesinde mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Bromelain Hangi Besinlerde Bulunur?

“Bromelain hangi besinlerde bulunur? da sıklıkla karşımıza çıkan bir sorudur. Bromelain, doğal hâliyle ananas meyvesinde çokça bulunan bir enzimdir. Söz konusu meyvenin genel olarak yenilen gövde kısmının yanında kök ve sapları da bu enzim açısından oldukça zengindir. Bromelain almak isteyen kişiler; ananası taze, dondurulmuş ya da konserve formunda tüketebilir; bu meyvenin suyunu sıkarak içebilir. Bu noktada öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken konu kişinin ananasa alerjisi olup olmadığıdır. Ananasa karşı alerjik reaksiyon gösterenler, nefes almada zorluk ya da hırıltı gibi solunum yolu problemleriyle karşılaşabilirler. (5)


Kaynaklar:


  1. https://downloads.hindawi.com/archive/2012/976203.pdf 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8709142/
  3. https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=uAi4EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=bromelain++takviyesi&ots=jEXYpWKhUo&sig=e4Xfbo4aky8ZAYjHD3KPdnFa3F8&redir_esc=y#v=onepage&q=bromelain%20%20takviyesi&f=false 
  4. https://nopr.niscpr.res.in/bitstream/123456789/5694/1/NPR%207%284%29%20359-363.pdf 
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8709142/