• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Koenzim Q10 Nedir? Koenzim Q10 Faydaları

Koenzim Q10 faydaları ve eksikliği sonucu ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

Hücrelerin mitokondrilerinde saklanan bir bileşik olan CoQ10 yani Koenzim Q10 ne işe yarar?  Koenzim Q10 hücrelerde enerji üretimine yardımcı olur. Vücutta enerji üretiminden sorumlu olan mitokondri, aynı zamanda hücreleri oksidatif hasardan ve hastalıklara sebebiyet verebilecek virüs ve bakterilerden korur. Antioksidan etkileri ile bilinen Koenzim Q10, yaşla birlikte vücuttaki üretimi azalma eğilimi gösteren bir bileşiktir. Böyle durumlarda ise dışarıdan takviye gıda ve gıdalarla Koenzim Q10 takviyesi almak mümkündür. 

Koenzim Q10 Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Aslında neredeyse adı çok duyulmamış olan fakat vücutta fazlasıyla önemli bir rolü olan bu bileşiğin yaşla birlikte vücutta üretiminin azaldığı bilinmektedir. Fakat bu durum her zaman böyle olacak diye bir sonuç yoktur. Bazı durumlarda daha erken yaşlarda da Koenzim Q10 eksikliği yaşanabilir. Bu durumun nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • B6 vitamini eksikliği gibi besin maddesi eksiklikleri
  • CoQ10 sentezinde veya kullanımındaki genetik bozukluklar
  • Herhangi bir hastalığın sonucu olarak artan doku talepleri
  • Mitokondriyal hastalıklar
  • Yaşlanma nedeniyle oluşan oksidatif stres

Koenzim Q10 Hangi Besinlerde Bulunur?

Çeşitli faydaları olan bu maddenin zamanla ve çeşitli sebeplerden ötürü vücutta azalmasını önlemek amacıyla Nutraxin gibi takviye gıdalar veya gıdalar aracılığıyla vücuda alımını sağlayabiliriz. Koenzin Q10 takviyesini gıda yoluyla almak istediğimiz zamanlarda şu gıdalara başvurabiliriz;

  • Kalp, karaciğer ve böbrek gibi organ etleri.
  • Sığır ve tavuk eti
  • Alabalık, ringa balığı, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar.
  • Ispanak, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler.
  • Portakal ve çilek gibi meyveler.
  • Soya fasulyesi, mercimek ve yer fıstığı gibi baklagiller.
  • Susam ve antep fıstığı gibi kuruyemiş ve tohumlar.
  • Soya fasulyesi ve kanola yağ gibi yağlar.

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU